BIT Hotmelt Technology bestaat 40 jaar!
mrt 16

BIT Hotmelt Technology bestaat 40 jaar!

BIT Hotmelt Technology bestaat 40 jaar!

Op 3 maart 1982 zag BIT Nederland BV het levenslicht. Aan de wieg stonden mijn vader, Kees van den IJssel, en zijn zakenpartner, Martin Bourgondien, die elkaar als collega’s bij Nordson hadden leren kennen.

Op 3 maart 1982 zag BIT Nederland BV het levenslicht. Aan de wieg stonden mijn vader, Kees van den IJssel, en zijn zakenpartner, Martin Bourgondien, die elkaar als collega’s bij Nordson hadden leren kennen.

Begin jaren ’80 zag de wereld er nog anders uit, niet in de laatste plaats omdat het internet nog niet bestond. De markt was minder doorzichtig en de schaarse leveranciers van hotmeltapparatuur en -onderdelen waren moeilijk te vinden, tenzij je bij één van de grote spelers gewerkt had, zoals Kees en Martin. En met een leverancier die Indemax heette, was er voor het bedrijfje snel een naam gevonden: Bourgondien Indemax Trading, oftewel BIT.

Het opstarten van een bedrijf gaat zelden van een leien dakje. Dat gold ook voor BIT. De oprichters waren echter vindingrijk en bereid de handen uit de mouwen te steken. Zo werkten zij de eerste jaren ook nog aan een bedrijfje in houtbewerkingsmachines en een bedrijfje in allesbranders. Wat het ook betrof, de BIT-fax in de vensterbank had een lange papierrol en bleef werken. En de bestellingen bleven gestaag binnenkomen.

Na enkele jaren verliet Martin het toneel en is Kees, gesteund door mijn moeder Els, zich volledig gaan richten op hotmeltapparatuur. Het bedrijfje werd op dat moment nog vanuit de woonkamer gerund. Met een gezonde dosis enthousiasme en creativiteit werd de klantenkring gaandeweg uitgebreid. Ook werden andere mogelijkheden beproefd, van samenwerkingen met partners voor het uitvoeren van service en onderhoud tot een nieuwe leverancier in Duitsland, de firma UES.

UES was een indrukwekkend, snelgroeiend bedrijf met grote ambities. Aan het roer stond een creatieve directeur met veel overtuigingskracht. BIT liftte hier graag op mee. Het netwerk van zakenrelaties groeide snel en er deden zich geregeld nieuwe kansen voor. De kwaliteit van het product had weliswaar extra aandacht nodig, maar tegelijkertijd kwamen er steeds meer klanten van voorbij de landsgrenzen.

Vanaf 1996 werd ik zelf deelgenoot van deze geschiedenis. Als broekje van 21 werd ik door de oude heer aangenomen. Vervolgens mocht ik meteen mijn spullen pakken en naar Duitsland afreizen om daar de techniek onder de knie te krijgen. Zo maakten we een begin met onze service- en onderhoudsactiviteiten. Samen bouwden vader en zoon het bedrijf verder uit. In 2008 werd het stokje aan mij overgedragen.

In de loop der jaren bleef BIT zich verder ontwikkelen, hoezeer vrienden en kennissen zich ook het bedrijf aan huis herinneren met een kantoor in de woonkamer. In aanvulling op de oorspronkelijke groothandel zijn nieuwe activiteiten ontplooid zoals service, onderhoud, reparatie en assemblage. Anno nu is onze uitvalsbasis een bedrijfsruimte op industrieterrein Tappersheul, die onder meer een kantoorgedeelte, professionele werkplaats en magazijn huisvest. Onze monteurs bewegen zich door het land (en soms ver daarbuiten) in mobiele werkplaatsen en onze klanten ontvangen we graag in het nieuwe demo- en testcenter.

Zo’n ontwikkeling vraagt ook om leveranciers die passen bij de veranderde identiteit van BIT. Een schoolvoorbeeld daarvan is ABD Techniek. Deze producent van onder meer lijmkoppen, handpistolen en nozzles in Montfoort ondersteunt sinds 2001 onze ambities op kundige en betrouwbare wijze. Dezelfde ambities vergden verder een hoofdleverancier die onze normen en waarden deelt. In Meler hebben we die gevonden, waarmee wij ons verzekerd hebben van producten van een hoge kwaliteit en een goede samenwerking.

Het is onmogelijk om terug te kijken op onze geschiedenis en dan voorbij te gaan aan onze klanten en de leuke projecten die we uitgevoerd hebben. Met veel van onze relaties werken we al meer dan 25 jaar samen. De projecten liepen uiteen van het belijmen van kunstgrasvelden, eieren, karpetten, dakelementen en KLM-huisjes tot het waxen van cocoons voor het planten van bomen. Misschien waren niet alle projecten even succesvol, maar ze waren allemaal interessant. En van ieder project leerden we weer iets nieuws.

Al bij al ben ik enorm trots op wat we bereikt hebben en dankbaar aan iedereen die daaraan heeft meegewerkt. In de eerste plaats zijn dat de oprichters. De klanten en de leveranciers had ik al genoemd. Ik eindig graag met de groep mensen die ik door de jaren heen om me heen heb gehad: de collega’s. Door hun trouwe inzet, iedere dag weer, zijn we gekomen waar we nu zijn.

Tot slot spreek ik de hoop uit dat we nog vele jaren zo door kunnen gaan. Als mooi, gezond bedrijf waar we met plezier kunnen werken, leuke projecten kunnen realiseren, klanten kunnen ontzorgen en waar de collega’s net zo trots op zijn als ik.

Paul van den IJssel